Blog

Θρησκευτικά: Ο θρησκευτικός γραμματισμός & η σημασία του

Γράφει η ομάδα του Learn Inn Ε.Κ.Π.Α.
Τα Θρησκευτικά ή αλλιώς η Θρησκευτική Εκπαίδευση και η θέση του μαθήματος στο σχολείο αποτελούν στον σύγχρονο κόσμο πεδίο αντιπαράθεσης. Συναντάμε δύο ομάδες με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό. Οι μεν, αναγνωρίζουν τη χρησιμότητά τους ως γνώση απαραίτητη για τον άνθρωπο. Οι δε, προτάσσουν την ποικιλία των θρησκευτικών προσεγγίσεων, αλλά και τη μη σχέση πολλών ανθρώπων με τη θρησκεία, που χρειάζεται να γίνουν σεβαστές στο σχολείο. Το θέμα όμως είναι ότι τα ίδια τα Θρησκευτικά και το περιεχόμενό τους, δεν αποκλείουν τίποτα και κανέναν/καμία. Παράλληλα, η ελληνική κοινωνία περιλαμβάνει συμπεριφορές, αξίες και παραδόσεις που έχουν ως βάση τη θρησκεία. Η εκπαίδευση των Θρησκευτικών επομένως, συμβάλλει σημαντικά στη γνώση και ερμηνεία της «ταυτότητας» της κοινωνίας, αλλά και το σεβασμό σε οτιδήποτε διαφορετικό.

Η ανάγκη εκπαίδευσης των Θρησκευτικών

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης και η παρουσίαση νέων προτύπων, ενισχύουν το ρόλο των Θρησκευτικών. Με ποιόν τρόπο; Με την προβολή του έργου πνευματικών ανθρώπων και τη διατήρηση στο προσκήνιο αξιών όπως η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η εντιμότητα. Έτσι, τα Θρησκευτικά λειτουργούν ως πλατφόρμα για εξέταση θεμάτων που αφορούν στην ανθρώπινη ύπαρξη, τον σεβασμό και τις ηθικές αξίες.

Η κοινωνία μπορεί να αποκτήσει πολλά ωφέλιμα στοιχεία από τα Θρησκευτικά εφόσον η εκπαίδευσή τους είναι αντικειμενική και με κριτική επιστημονική μέθοδο. Η κατανόηση των διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών που υπάρχουν στον κόσμο ενισχύουν την πολυπολιτισμική ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ κοινοτήτων αλλά και διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων. Τα Θρησκευτικά σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στη μύηση σε μία θρησκεία. Αλλά προσφέρουν γνώση που είναι απαραίτητη στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο, τον εαυτό και τους άλλους.

Επιπλέον, η κοινωνία γνωρίζει τον ελληνικό θρησκευτικό πλούτο που έχει βάση την Ορθόδοξη διδασκαλία. Είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της. Εμβαθύνοντας ιστορικά στην πορεία της θρησκευτικής γλώσσας, ανακαλύπτει βαθύτερα την θρησκευτική και πολιτική της ταυτότητα, διατηρώντας αναλλοίωτη την πολιτιστική κληρονομία.

Πόσο απαραίτητα είναι τελικά στην κοινωνία;

Εν ολίγοις, τα Θρησκευτικά και η εκπαίδευσή τους στις σύγχρονες ανοιχτές πλουραλιστικές κοινωνίες είναι κομβικής σημασίας. Είναι ένα μάθημα ήθους και γνώσης που μετουσιώνει σε πράξη τη θρησκευτική γνώση. Από φυσικού τους, αποτελούν ένα παιδαγωγικό μάθημα καθώς καλλιεργούν τόσο τη συνείδηση όσο και την κριτική ικανότητα. Η αξιοποίηση των αρχών των Θρησκευτικών είναι υπερ-απαραίτητη, καθώς συναντάμε έλλειμμα στα ηθικά ερείσματα και τα θετικά πρότυπα. Απεναντίας, η περιφρόνησή τους και πόσο δε μάλλον η απουσία τους, θα οδηγούσε σταδιακά στην αποδόμηση της κοινωνίας

            Το Learn Inn Ε.Κ.Π.Α. στην εκπαίδευση των Θρησκευτικών

Το Learn Inn Ε.Κ.Π.Α., αναγνωρίζει ότι τα Θρησκευτικά πρέπει να είναι εκ των θεμέλιων λίθων της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Για τη στήριξη τόσο του μαθήματος των Θρησκευτικών όσο και των ίδιων των εκπαιδευτικών δασκάλων και θεολόγων, το Learn Inn Ε.Κ.Π.Α. παρέχει πρωτοποριακά προγράμματα με μοντέρνες διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές:

Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις και Μεθοδολογία της Χριστιανικής Παιδείας & Αγωγής: Σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και μεθοδολογία της Χριστιανικής Παιδείας και Αγωγής για την κατανόηση της βιωματικής μεθοδολογίας και των προσεγγίσεων της εφαρμοσμένης χριστιανικής αγωγής.

Παιδαγωγική & Διδακτική Μεθοδολογία της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης: Ένα πρωτοποριακό μοριοδοτούμενο πρόγραμμα που συνδυάζει τη διδακτική μεθοδολογία με τη διδασκαλία της Θεολογίας και Θρησκειολογίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Διδακτικές Εφαρμογές της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης: Σύγχρονες διδακτικές εφαρμογές της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης με βάση τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για ό,τι άλλο θέλετε να ενημερωθείτε γύρω από τα προγράμματα και τις υπηρεσίες μας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, τηλεφωνικώς ή και μέσω email.

Στοιχεία Επικοινωνίας (Καθημερινές 10:00 – 16:00)

Τηλέφωνο: 210 7275735

Κινητό: 6975913005

Email: info@learninn.gr

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, 157 72

 

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μας: «Θρησκευτικά: Η εκπαίδευσή τους & η σημασία τους»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενημερωτικά άρθρα για τη καριέρα και την εργασιακή σας ανέλιξη στο blog του Learn Inn ΕΚΠΑ.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο