Ασφενταγάκης Μιχαήλ Ι.

Δρ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1984 και μεγάλωσα στη Σύμη των Δωδεκανήσων, όπου και ολοκλήρωσα τις εγκύκλιες σπουδές μου.

Το 2002 εισήχθην στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και αποφοίτησα με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ.

Το 2007, κατόπιν εξετάσεων, έγινα αποδεκτός στο Μ.Π.Σ. του ίδιου τμήματος και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Επέλεξα να παραμείνω στην οικεία σχολή και ολοκλήρωσα το πρόγραμμα με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ.  Ο τίτλος της διπλωματικής του εργασίας είναι Ο ζωγραφικός διάκοσμος (τοιχογραφίες) του καθολικού της Ιεράς Μονής Πανορμίτου Σύμης.

Το 2010 ξεκίνησα διδακτορική έρευνα στο ίδιο τμήμα, την οποία και ολοκλήρωσα με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ. Θέμα αυτής: Επιδαπέδια ψηφιδωτά και μνημειακή ζωγραφική στη Σύμη κατά τη βυζαντινή περίοδο και την Ιπποτοκρατία (6ος- αρχές 16ου αιώνα).

Από το 2022 πραγματοποιώ μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με τίτλο: Όψεις του φαινομένου της χορηγίας στα Δωδεκάνησα από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως και το τέλος της Ιπποτοκρατίας: η μαρτυρία των επιγραφών και των παραστάσεων.

Γενικά, η έρευνά μου επικεντρώνεται στον δωδεκανησιακό χώρο και αφορά τη μνημειακή ζωγραφική,  αλλά και τα φορητά έργα τέχνης (ιδίως φορητές εικόνες) της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Έχω συμμετάσχει σε εγχώρια και διεθνή ερευνητικά προγράμματα (π.χ. Mapping Eastern Europe του Princeton University),  έχεω λάβει μέρος ως ομιλητής σε ποικίλα συνέδρια (π.χ. 40ό Συμπόσιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας), ενώ δημοσιεύσεις μου συναντώνται σε επιστημονικά περιοδικά και τόμους πολιτιστικών φορέων (π.χ. Δωδεκανησιακά Χρονικά).

Το 2020 κυκλοφόρησε μονογραφία μου από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο: Μια Ζωγραφική «Βίβλος» Αποκαλύπτεται. Σχέδια και Σκαριφήματα του Φώτη Κόντογλου σε Λεύκωμα Ιδιωτικής Συλλογής.

Είμαι μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Επίσης, κάτοχος του διεθνούς βραβείου Simon Barton Postgraduate & ECR Conference Prize (2021).
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο