Αντωνόπουλος Αθανάσιος

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ, Ε.Κ.Π.Α.

Γεννήθηκα στην Αθήνα και σπούδασα θεολογία, σε προπτυχιακό επίπεδο στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε μεταπτυχιακό στις Η.Π.Α., στο Βoston University/School of Theology (Master of Sacred Theology) και στο Holy Cross Greek Orthodox School of Theology (Master of Theology). Πραγματοποίησα, επίσης, διδακτορικές σπουδές στο Boston University και στη Θεολογική Σχολή του Harvard University, στα ερευνητικά πεδία της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και Θεολογίας της Καινής Διαθήκης, της Ιστορίας του Αρχέγονου Χριστιανισμού καθώς και της Αρχαιολογίας της Καινής Διαθήκης. Επίσης, έχω εξειδικευθεί στη βυζαντινή παλαιογραφία, στην έρευνα των ψηφιακών τεχνολογικών μεθόδων, και ειδικά στην ηλεκτρονική-ψηφιακή επεξεργασία και κριτική έκδοση των βυζαντινών βιβλικών χειρογράφων, καθώς και στη δημιουργία ψηφιακών βάσεων δεδομένων των βιβλικών πηγών (Biblical Sources Databases). Είμαι διδάκτωρ θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο Harvard University υπήρξα μέλος της ερευνητικής ομάδας του Καθ. Dr. Francois Bovon, η οποία προετοίμασε την κριτική έκδοση ανεκδότων βιβλικών-αποκρύφων έργων, τα οποία περιέχονται στα βυζαντινά βιβλικά χειρόγραφα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στις Η.Π.Α. υπήρξα μέλος του ερευνητικού τμήματος Visual Collections του Πανεπιστημιακού Μουσείου Harvard Fogg Art Museum, όπου με την ιδιότητα του Research Assistant εξειδικεύθηκα στην ψηφιακή καταλογράφηση των ποικίλων μορφών της αρχαίας Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Πρώιμης Χριστιανικής και της Βυζαντινής Τέχνης. Επίσης, εργάστηκα με την ιδιότητα του Supervisor Assistant for the Public Services Unit, στη βιβλιοθήκη Fine Arts Library του Πανεπιστημίου Harvard.

Έχω συμμετάσχει σε διεθνή βιβλικά και θεολογικά επιστημονικά συνέδρια-σεμινάρια και έχω δημοσιεύσει αυτοτελείς επιστημονικές μελέτες καθώς και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Είμαι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2005 μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών: «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία» και στη συνέχεια «Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία και Θρησκευτικός Πλουραλισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), Συντονιστής και Διδάσκων Θεματικής Ενότητας, Επιβλέπων διπλωματικών εργασιών, Συγγραφέας και Μεταφραστής, καθώς επίσης Επιμελητής έκδοσης της επιστημονικής επετηρίδας του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο