Blog

Συμμετέχοντας στα προγράμματα του Learn Inn ΕΚΠΑ: εμπειρίες και συμβουλές

Συμμετέχοντας στα προγράμματα του Learn Inn ΕΚΠΑ: εμπειρίες και συμβουλές

Ναζίρ-Παύλος Ναζάρ – Θεολόγος (M.A. Θεολογίας)*

Γεια σας! Είμαι ο Ναζίρ και πολλοί/ές από εσάς θα με έχετε συναντήσει σε κάποιο από τα e-learning και δια ζώσης σεμινάρια του Learn Inn ΕΚΠΑ. Οι υπόλοιποι/ες ίσως δεν με ξέρετε, αλλά ελπίζω να γνωριστούμε σε κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα. Θα ήθελα να σας μιλήσω για το Learn Inn ΕΚΠΑ και τα σεμινάριά του μέσα από τη συμμετοχή μου σε αυτά. Έως τώρα έχω συμμετάσχει σε δύο σεμινάρια: «Εκπαίδευση στην Εμψύχωση & Ενδυνάμωση Ομάδων» και «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Επικοινωνία & Γλώσσα». Τα κίνητρα που με οδήγησαν στην επιλογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων πολλά και διαφορετικά. Άλλα σχετίζονται με τις εμπειρίες μου, ενώ άλλα έχουν να κάνουν με το αντικείμενο των σπουδών μου και τα ακαδημαϊκά μου ενδιαφέροντα. Όλα, ωστόσο, πηγάζουν από τη θέληση για διαρκή μάθηση και εξοικείωση με τομείς και πρακτικές, που προωθούν τη συνεργατικότητα, τον αλληλοσεβασμό και την αρμονική συνύπαρξη στην κοινωνία και τις ομάδες. Σκοπός μου σε αυτό το σύντομο κείμενο είναι αφενός να περιγράψω σύντομα τη δική μου εμπειρία στα σεμινάρια και αφετέρου να δώσω μερικές χρήσιμες συμβουλές σε όσους/ες σκέφτονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον μαγικό κόσμο του Learn Inn ΕΚΠΑ. Προσδεθείτε!

Σπουδές και ενδιαφέροντα

Την πρώτη φορά που άκουσα για το Learn Inn ΕΚΠΑ βρισκόμουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αρχικά, δεν έδωσα πολλή σημασία για δύο λόγους. Πρώτον, επρόκειτο για μια ιδέα – ούτε το όνομα «Learn Inn» δεν υπήρχε καλά-καλά – η οποία βρισκόταν ακόμη «στα χαρτιά». Δεύτερον και σημαντικότερο, είχα καταπιαστεί τόσο με τις σπουδές μου εκεί, που δεν έβρισκα χρόνο για να «ασχοληθώ» με οτιδήποτε άλλο. Εκείνη την περίοδο σπούδαζα Διαθρησκειακό Διάλογο στην Αμερική, στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου, το οποίο εκπαίδευε μία «επίλεκτη» ομάδα 9 φοιτητών από όλο τον κόσμο, με σκοπό την επίλυση των διαφορών και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις σε τοπικό επίπεδο. Είχαν προηγηθεί οι βασικές σπουδές μου στη Θεολογία, ενώ ήμουν ταυτόχρονα υποψήφιος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και τη Θρησκευτική Εκπαίδευση. Ο καιρός πέρασε, επέστρεψα στην Ελλάδα και την άνοιξη του 2019 πληροφορήθηκα την έναρξη του πρώτου δια ζώσης προγράμματος του Learn Inn ΕΚΠΑ με τίτλο «Εμψύχωση & Ενδυνάμωση Ομάδων». Χωρίς δεύτερη σκέψη συμπλήρωσα την αίτηση συμμετοχής και δύο μήνες μετά μία ομάδα 40 περίπου ανθρώπων συναντηθήκαμε για πρώτη φορά και σχηματίσαμε την πρώτη «φουρνιά» εκπαιδευόμενων του Learn Inn ΕΚΠΑ.

Οι λόγοι που επέλεξα το συγκεκριμένο σεμινάριο σχετίζονται άμεσα με την εμπειρία μου ως φοιτητής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ως εν δυνάμει εκπαιδευτικός πάντα έβλεπα την σχολική τάξη και τους μαθητές/τριες ως ομάδα, που χρειάζεται έναν εμψυχωτή ικανό να εργαστεί μαζί της και να διαχειριστεί τις ιδιαιτερότητές των μελών της. Επιπλέον, στην Αμερική εκπαιδεύτηκα κατά κύριο λόγο στην εμψύχωση και την ενδυνάμωση ομάδων από διαφορετικά πολιτισμικά και θρησκευτικά backgrounds. Συνεπώς, το έδαφος ήταν ήδη έτοιμο για να συμμετάσχω στο εν λόγω πρόγραμμα του Learn Inn ΕΚΠΑ. Παρόλα αυτά, τα οφέλη που αποκόμισα ήταν μοναδικά. Το σεμινάριο «Εκπαίδευση στην Εμψύχωση & Ενδυνάμωση Ομάδων» με εφοδίασε με περισσότερη σιγουριά και διάθεση για πρωτοβουλία ως μέλος ομάδων, ενώ παράλληλα μου προσέφερε πολύτιμες γνώσεις και αισιοδοξία στον ρόλο μου ως εμψυχωτής-διευκολυντής.

 

Εμπειρίες και όραμα για το μέλλον

Το δεύτερο σεμινάριο στο οποίο συμμετείχα, με τίτλο «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Επικοινωνία & Γλώσσα», είχε πιο «προσωπικό» χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα σεμινάριο εξ ολοκλήρου ασύγχρονο και εξ αποστάσεως, επομένως ήμουν σε θέση να οργανώσω τη μελέτη του υλικού και την παρακολούθηση των ενοτήτων στον χώρο μου και να το προσαρμόσω στα «μέτρα» μου. Στην περίπτωση αυτού του προγράμματος, βασικά κίνητρα για τη συμμετοχή μου – πέρα από την ακαδημαϊκή μου ενασχόληση με το αντικείμενο – αποτέλεσαν το οικογενειακό μου background και η συμβίωση μου με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες.

Ως παιδί γονιών από διαφορετικές χώρες, από πολύ νωρίς ευαισθητοποιήθηκα σε ζητήματα διαπολιτισμικότητας. Η ταυτόχρονη συνύπαρξη δύο διαφορετικών πολιτισμών στο ίδιο σπίτι με βοήθησε να προσαρμόζομαι με ευκολία σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, κάτι που επαληθεύτηκε κατά την παραμονή μου στο εξωτερικό. Η συμβίωσή μου με άτομα από όλο τον κόσμο αποτέλεσε μοναδική εμπειρία, η οποία, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που αναδύονται στην ελληνική πραγματικότητα (προσφυγική κρίση, ρατσισμός, ξενοφοβία), με οδήγησε στο να επιλέξω το συγκεκριμένο σεμινάριο του Learn Inn ΕΚΠΑ . Μέσα από αυτό το πρόγραμμα κατάφερα να νοηματοδοτήσω εκ νέου τις διαπολιτισμικές μου εμπειρίες και να αρχίσω να οραματίζομαι μελλοντικές δράσεις σχετικά με την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία ανάμεσα σε θρησκευτικά διαφορετικές ομάδες στην Ελλάδα.

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Φτάνοντας στο τέλος, θα ήθελα να δώσω μερικές χρήσιμες οδηγίες-συμβουλές σε όσους και όσες σκέφτονται να δηλώσουν συμμετοχή σε κάποιο από τα εμινάρια του Learn Inn ΕΚΠΑ .

Πρώτον, είναι σημαντικό να ξέρετε για ποιο λόγο θέλετε να συμμετέχετε. Η μοριοδότηση είναι σημαντική, ειδικά για εκείνους/ες που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στον δημόσιο τομέα, αλλά δεν αποτελεί επαρκή λόγο συμμετοχής. Πιστεύω ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τη «νοοτροπία του χαρτιού» και να εστιάσουμε σε πιο δημιουργικούς στόχους, τους οποίους θα υπηρετεί το εκάστοτε πρόγραμμα. Στη δική μου περίπτωση οι στόχοι αυτοί είχαν να κάνουν με το αντικείμενό μου και τις προσωπικές μου εμπειρίες. Αντίστοιχα, μπορείτε και εσείς, ανάλογα με τον χώρο από τον οποίο προέρχεστε, να αναλογιστείτε τι έχετε να προσφέρετε και να αποκομίσετε από τη συμμετοχή σας σε ένα σεμινάριο του Learn Inn ΕΚΠΑ , βασιζόμενοι/ες στις ανάγκες και το προσωπικό σας όραμα.

Δεύτερον, μην ανησυχείτε για τις επάρκειές σας. Πολλοί/ές από εμάς, αρχίζοντας ένα σεμινάριο, συχνά σκεφτόμαστε «δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις και το υπόβαθρο για να το παρακολουθήσω», «δεν θα είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου», «δεν θα παρουσιάσω κάτι καλό στο τέλος» και άλλα παρόμοια. Σταθείτε για λίγο και αναρωτηθείτε: «αν είχα από πριν όλες τις σχετικές γνώσεις και δεξιότητες, τι νόημα θα είχε να παρακολουθήσω το εν λόγω πρόγραμμα»; Όλοι/ες μας έχουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας. Αυτό που έμαθα στο Learn Inn ΕΚΠΑ είναι ότι μέσα από την ομαδική προσπάθεια και την συνεργασία, καθένας και καθεμία συμβάλλει με τον τρόπο του/της στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τρίτον, αποθηκεύστε αρκετή ενέργεια. Βασική αρχή του Learn Inn ΕΚΠΑ είναι η βιωματική μάθηση. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες/ουσες έχουν ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για όσους/ες εργάζονται μέσα στην εβδομάδα, αυτό μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση, ειδικότερα όσον αφορά τα δια ζώσης και τα εξ αποστάσεως σύγχρονα προγράμματα, τα οποία πραγματοποιούνται κυρίως τα σαββατοκύριακα. Οπλιστείτε, λοιπόν, με υπομονή, νερό και μπόλικα σνακ! Και με έναν καλό ύπνο το προηγούμενο βράδυ φυσικά!

Κάπου εδώ νομίζω πως πρέπει να σταματήσω. Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα για το Learn Inn ΕΚΠΑ , αλλά σημασία έχει να ζήσετε οι ίδιοι/ες την εμπειρία του Learn Inn, μέσα από τη συμμετοχή σας σε κάποιο από τα σεμινάριά του. Ελπίζω να συναντηθούμε και να γνωρίσουμε μαζί το μέλλον που φιλοξενεί το Learn Inn ΕΚΠΑ . Τα λέμε εκεί!

 

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο