Κουκουνάρας Λιάγκης Μάριος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Κ.Π.Α. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Ο Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης είναι απόφοιτος Θεολογίας (BA, MA, PhD) του Α.Π.Θ. και Ελληνικής Φιλολογίας (ΒΑ) του Δ.Π.Θ. και μεταδιδάκτορας  των Επιστημών της Αγωγής (PostDoc) του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α.

Εξελέγη στη θέση του Λέκτορα της Διδακτικής των Θρησκευτικών στο τμήμα Θεολογίας του Ε.Κ.ΠΑ το 2011 και διορίστηκε τον Ιανουάριο του 2013. Έγινε Επίκουρος Καθηγητής μετά από κρίση τον Ιανουάριο του 2017 και Αναπληρωτής Καθηγητής τον Ιανουάριο 2021. Εξελέγη Διευθυντής του Παιδαγωγικού Εργαστηρίου Θρησκευτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. το 2019. Εργάσθηκε ως εκπαιδευτικός ΠΕ01, από το 2003 έως το 2012 ως επιτυχών του ΑΣΕΠ (2002). Εργάστηκε ανελλιπώς από το 1989 ως το 2007 στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ως δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Διετέλεσε σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την περίοδο 2007-2009.

Διδάσκει από το 2013 υποχρεωτικά, κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά και προαιρετικά Παιδαγωγικής, Διδακτικής Μεθοδολογίας και Ειδικής Διδακτικής στα προπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας (2017-2019) και στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Θεολογίας και Π.Τ.Δ.Ε. (Κοινωνικές Νευροεπιστήμες και Κοινωνική Παιδαγωγική). Από το 2015 μεταβαίνει για διδασκαλία μέσω Erasmus στο UCL-Institute of Education. Είναι υπεύθυνος της Πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Τμ. Θεολογίας, η οποία αναπτύσσεται με συνεργασίες σχολείων στην Αττική και εκπαιδευμένους μέντορες καθηγητές.

Είναι Ακαδημαϊκός και Επιστημονικός υπεύθυνος E-learning εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ε.Κ.Π.Α. με την επωνυμία Learn Inn EΚΠΑ και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές μονάδες του Ε.Κ.Π.Α.

Ερευνά ειδικά την Παιδαγωγική και Διδακτική μεθοδολογία της Θρησκευτικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ασχολείται και ερευνά ιδιαίτερα θέματα όπως τη Μετασχηματιστική εκπαίδευση, Αναλυτικά Προγράμματα και Διαπολιτισμική εκπαίδευση. Ως επιστημονικός υπεύθυνος έχει αναλάβει τρία ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο ερευνητικής χρηματοδότησης του ΕΛΚΕ του Ε.Κ.Π.Α. (2013-14, 2018-19) και ως ερευνητής έχει συμμετάσχει σε έρευνα του University of Birmingham στο πλαίσιο του Erasmus+ (KA2). Έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει έρευνες για την ελληνική Θρησκευτική Εκπαίδευση κι έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους σε μονογραφίες και διεθνή περιοδικά.

Έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης στο ΥΠΠΕΘ, Εκκλησία της Ελλάδος, ΕΚΠΑ, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως Ειδικός Επιστήμονας Σύμβουλος της Πολιτείας στην Επιτροπή διαλόγου Πολιτείας-Εκκλησίας για τα νέα Προγράμματα Σπουδών (2017), Ειδικός Επιστήμονας-Αξιολογητής του νέου Προγράμματος Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών για τις τρεις τάξεις του Λυκείου (2014), Συντονιστής των Ειδικών Επιστημόνων-Αξιολογητών για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού υλικού του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο) (2012), Μέλος της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας – Εκκλησίας για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και Επιμόρφωση του Κλήρου (2016), Μέλος (τακτικό) της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως με τετραετή θητεία (2016-2020), Μέλος της Επιτροπής Διοικήσεως της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τριετή θητεία (2014-2016), Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007-2009).

Συμμετέχει σε επιστημονικές εταιρίες και ενώσεις (Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδας, European Forum for Teachers of RE (Religious Education), Οrthodox Christian Religious Education Association κ.ά.).

Είναι Υπεύθυνος Σύνταξης και Έκδοσης του δίγλωσσου επιστημονικού περιοδικού ΕλΘΕ (Ελληνική Περιοδική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση)/GjRE (Greek Journal of Religious Education), μέλος της Συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Εκπαίδευση και Θέατρο και κριτής άρθρων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Ασχολείται ιδιαίτερα με την εκπαίδευση εκπαιδευτικών, τη μεντορεία και τη συνεχή επιμόρφωση εκπαιδευτικών και έχει εμπειρία ως επιμορφωτής (>1500 ώρες) σε ποικίλα επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών, που διοργανώνουν φορείς όπως Ι.Ε.Π., ΥΠ.Π.Ε.Θ, Wergeland Centre, Ο.Ε.ΠΕ.Κ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου, EFTRE, κ.ά.

Έχει πάρει μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και Ευρώπη. Έχει δημοσιεύσει (>50) κεφάλαια σε βιβλία και άρθρα σε πρακτικά κι επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κυκλοφορήσει έξι βιβλία για την εκπαίδευση με πιο πρόσφατο από τις εκδόσεις Gutenberg, «Τι Θρησκευτικά χρειάζεται η Εκπαίδευση σήμερα;».

Ασχολείται επαγγελματικά με την οργάνωση Εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων για σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως παραγωγός και σχεδιαστής και συνεργάστηκε μέχρι σήμερα με πλήθος δημόσιων και ιδιωτικών Οργανισμών.

Είναι έγγαμος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή και κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα.

Επικοινωνία: t(f):+302107275726,

makoulia@theol.uoa.gr

http://scholar.uoa.gr/makoulia/biocv

https://www.facebook.com/marios.koukounarasliagis

https://uoa.academia.edu/MariosKoukounarasLiagkis

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο