Blog

Παράλληλη στήριξη μαθητών & μαθητριών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Γράφει η ομάδα του Learn Inn Ε.Κ.Π.Α.
Ως μαθησιακές δυσκολίες ορίζουμε μια σειρά διαταραχών που επιδρούν αρνητικά στη σχολική ετοιμότητα και τη μαθησιακή επάρκεια ενός ατόμου. Εκτός αυτού όμως, επιβαρύνουν και την ίδια του τη ζωή σε σημαντικό βαθμό. Οι μαθησιακές δυσκολίες αφορούν τον διαφορετικό τρόπο πρόσληψης, επεξεργασίας και κυρίως την εξωτερίκευση μιας πληροφορίας που λαμβάνει ο εγκέφαλος. Εν ολίγοις, οι μαθησιακές δυσκολίες διαφοροποιούν τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί κατανοεί και ανταποκρίνεται σε πράγματα και καταστάσεις.

Η Ειδική Αγωγή και ο ρόλος της Παράλληλης Στήριξης (Π.Σ.)

Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, δεν μπορεί να προσέξει περισσότερο, να βρει κίνητρο μόνο του ή να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια. Έχει ανάγκη από στήριξη, ενδιαφέρον και κάποιον να του δείξει το πώς να τα πετύχει όλα αυτά. Ακριβώς στο σημείο αυτό λοιπόν, η παρουσία ενός/μίας εκπαιδευτικού και της Ειδικής Αγωγής διαδραματίζουν έναν πολύ κομβικό ρόλο. Γιατί; Διότι μπορούν με την κατάλληλη προσέγγιση, να «γεφυρώσουν» τις διαφορές ανάμεσα στον κόσμο των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και των συμμαθητών/τριών τους. Αυτό, είναι εφικτό μόνο μέσα από την παράλληλη στήριξη (Π.Σ.), η οποία περιλαμβάνει τη συνεργασία τεσσάρων μερών: των εκπαιδευτικών της Γενικής και της Ειδικής Αγωγής, του υποστηρικτικού προσωπικού (εργοθεραπευτές/τριες, λογοθεραπευτές/τριες, ψυχολόγοι) και φυσικά των γονέων.

Η Π.Σ. είναι μια εκπαιδευτική υπηρεσία, εντός σχολείου, που παρέχεται είτε μέσω ιδιωτικής, είτε μέσω δημόσιας δαπάνης. Στόχος της είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και η ομαλή ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον. Επιπλέον, Ειδική Αγωγή και Παράλληλη Στήριξη στοχεύουν στο να δώσουν στο παιδί και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό: Την αυτοπεποίθηση πως το να είσαι διαφορετικός δεν είναι κάτι κακό!

Πότε ένα παιδί έχει ανάγκη την Παράλληλη Στήριξη;

Συνήθως, η Π.Σ. αφορά σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, λόγω των εξής διαγνώσεων:

  • νευροαναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. ΔΕΠΥ, αυτισμός),
  • νοητική αναπηρία,
  • κινητική αναπηρία,
  • χρόνιες παθήσεις,
  • συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές.

Η Π.Σ. μπορεί να διεκδικηθεί αφού πιστοποιηθούν οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού από τον αρμόδιο φορέα, το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ..

Οι αρμοδιότητες του εκπαιδευτικού της Παράλληλης Στήριξης

Ο κύριος στόχος της Π.Σ. είναι η ενίσχυση της αυτονομίας του παιδιού στον βαθμό του εφικτού. Κατά συνέπεια, το παιδί σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να νιώθει προσκολλημένο στον/στην εκπαιδευτικό που το στηρίζει. Πρέπει επομένως να έχει την ενθάρρυνση και τις ευκαιρίες για να αυτενεργεί! Τα καθήκοντα λοιπόν του/της ειδικού που θα αναλάβει την Π.Σ. του/της μαθητή/τριας είναι τα ακόλουθα:

  • Υποστήριξη εντός της τάξης, με παραδείγματα επί της παράδοσης και διαφοροποίηση των ερωτημάτων/ εργασιών για να του γίνουν πιο σαφή τα ζητούμενα.
  • Παρότρυνση και καλλιέργεια κινήτρων για τη συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες και την κοινωνικοποίηση με συμμαθητές/τριες.
  • Παροχή διαφοροποιημένης διδασκαλίας, προσαρμόζοντας το μάθημα σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς της Γενικής Αγωγής.
  • Συμπλήρωση και οργάνωση τετραδίου αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς, με παρατηρήσεις και σχόλια. Σχολαστική προσοχή και απαντήσεις στα αντίστοιχα σχόλια των γονέων.
  • Συμμετοχή στις συσκέψεις στο σχολείο (συνήθως μηνιαίες) που αφορούν στην πρόοδο του/της μαθητή/τριας και σύνταξη της έκθεσης προόδου.

Το Learn Inn ΕΚΠΑ στην Παράλληλη Στήριξη και τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί

Η κατοχή πιστοποιητικού στην Ειδική Αγωγή από ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου, είναι απαραίτητη κατά την ένταξη των υποψηφίων εκπαιδευτικών στους επικουρικούς πίνακες Ειδικής Αγωγής και τους πίνακες Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στο Learn Inn Ε.Κ.Π.Α. θα βρείτε ένα πλήρως εξειδικευμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα διάρκειας 9 μηνών (500 ωρών) «Ειδική Αγωγή και Ενταξιακή Εκπαίδευση», το οποίο μάλιστα πραγματοποιείται 100% εξ αποστάσεως. Σε αυτό, προστέθηκε και η ενότητα της Παράλληλης Στήριξης για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και την αξιοποίηση επιπρόσθετων ευκαιριών απασχόλησης των εκπαιδευομένων. Μετά την ολοκλήρωσή του, παρέχεται πιστοποιητικό από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου που εξασφαλίζει και τη σχετική μοριοδότηση.

Ενημερωθείτε περαιτέρω για την Ειδική Αγωγή, τους πίνακες και την Π.Σ. ΕΔΩ.         

Για ό,τι άλλο θέλετε να ενημερωθείτε γύρω από τα προγράμματα και τις υπηρεσίες μας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, τηλεφωνικώς ή και μέσω email.

Στοιχεία Επικοινωνίας (Καθημερινές 10:00 – 16:00)

Τηλέφωνο: 210 7275735

Κινητό: 6975913005

Email: info@learninn.gr

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, 157 72

 

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μας: «Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες & η ανάγκη για παράλληλη στήριξη»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενημερωτικά άρθρα για τη καριέρα και την εργασιακή σας ανέλιξη στο blog του Learn Inn ΕΚΠΑ.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο