Blog

“Power Intelligence”: Πώς να δυναμώσετε την ισχύ σας

“Power Intelligence”: Πώς να δυναμώσετε την ισχύ σας

Γράφει η Μαριάνθη Καρατζά.

Power Intelligence και ηγεσία συνδέονται άρρηκτα, γιατί αφορούν την ισχύ και την αναγνώρισή της.  Η ισχύς είναι συνώνυμο της ανθρώπινης συνύπαρξης. Διαπερνά κάθε έκφανση της ζωής μας στην οποία συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους. Η ισχύς είναι τόσο κοινωνικό φαινόμενο όσο και ψυχολογικό.  Όταν δυσκολευόμαστε με τις συνήθειές μας, την αναβλητικότητα, την αυτό-πειθαρχία, την κινητοποίηση, εμπλέκεται η προσωπική μας ισχύς. Όταν βρισκόμαστε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που έχουμε κάποια θέση εργασίας που περιλαμβάνει ευθύνη ανθρώπων ή όταν βρισκόμαστε σε μια ομάδα που συμμετέχουν διαφορετικές εθνικότητες και φυλές, εμπλέκεται η κοινωνική μας ισχύς.

Κάθε μορφή ισχύος εμπεριέχει προνόμια, οφέλη δηλαδή και πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ισχύ που έχουμε σε σχέση με άλλους όπως για παράδειγμα αναγνώριση και κύρος, ελευθερία επιλογών, αποφάσεων και έκφρασης, πρόσβαση σε αγαθά (υλικά και μη), ασφάλεια κ.α. Τα προνόμια αυτά μπορεί να τα έχουμε κατακτήσει, κληρονομήσει ή να προέρχονται μέσα από αξίες και προκαταλήψεις της κοινωνίας. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούμε αυτά τα προνόμια, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μια θέση που ηγεσίας, μπορεί να διαμορφώσει και να κρίνει το κλίμα λειτουργίας και συνεργασίας της ομάδας.

Για τον λόγο αυτό, είναι σήμερα επίκαιρο περισσότερο από ποτέ, να μπορεί κάθε ηγέτης να αναγνωρίζει την ισχύ του, τα προνόμια που απορρέουν από αυτή και να είναι ικανός να τα αξιοποιεί συνειδητά. Με άλλα λόγια να αναπτύσσει αυτό που ονομάζουμε Power Intelligence.

Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό;

  1. Ζήτα συνεχώς ανατροφοδότηση: όσο και αν ακούγεται απλό αυτό ως πρόταση και ιδιαίτερα διαδεμένο, όταν υπάρχει κάποια θέση ισχύος/ ιεραρχίας δεν είναι τόσο απλό να ζητάμε ανατροφοδότηση. Χρειάζεται συστηματική δουλειά για να μπορέσεις να λάβεις ειλικρινές feedback χωρίς αυτό να απειλεί τα μέλη της ομάδας. Μερικές ιδέες για να το καταφέρεις αυτό είναι στα meetings όταν μοιράζεστε ιδέες να κρατιέσαι ώστε να αφήνεις πρώτα αρκετό χώρο για τους άλλους ή να εστιάζεις την αναγνώρισή σου στη συμμετοχή και όχι μόνο ή απαραίτητα στην καλύτερη ιδέα. Επίσης, το να κάνεις πολλές ερωτήσεις δείχνοντας στην ομάδα πως είναι λογικό και αληθινό να χρειάζεσαι να μάθεις πολλά που δεν γνωρίζεις ήδη, δείχνει στην ομάδα όταν προσπαθείς συνειδητά να δεις την οπτική της άλλης πλευράς. Όλα αυτά βοηθούν την ομάδα να εμπιστευθεί και να αναπτύξει δρόμους ανταλλαγής ανατροφοδότησης, από κάτω προς τα πάνω.
  2. Κράτα την ψυχραιμία σου: όταν βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης δεν είναι και τόσο δύσκολο να χάσεις την ψυχραιμία σου. Μια προθεσμία που δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στο μεγαλύτερο πελάτη, ένα λάθος στην παραγωγή που ακυρώνει μια παρτίδα και οδηγεί στα σκουπίδια προϊόντα και αξία σε χρόνο και υλικά, μια λάθος πληροφορία που οδήγησε σημαντικούς ανθρώπους σε λάθος θέση τη λάθος στιγμή…. Μπορεί να συμβούν πολλά πράγματα για τα οποία νιώθουμε χαμηλή ισχύ, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τα διορθώσουμε ή να τα πάρουμε πίσω. Αυτή η αίσθηση χαμηλής ισχύος μας οδηγεί στο να χάνουμε τη ψυχραιμία μας και να αντιδρούμε με πολλούς διαφορετικούς και μη δημιουργικούς τρόπους. Εκεί χρειαζόμαστε εξάσκηση στην ενσυνείδητη συμπεριφορά, την δημιουργία ενός καλού υποστηρικτικού δικτύου (σχέσεων και συνηθειών) αλλά και την ανάπτυξη της αυτογνωσίας μας ώστε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας πυροδοτεί ώστε να το διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότερα.
  3. Αναγνώρισε τις διαφορετικές μορφές ισχύος: Μια από τις σημαντικότερες ασκήσεις που έχουμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε τη «Νοημοσύνη Ισχύος» (Power Intelligence) είναι να κατανοούμε και να αναγνωρίζουμε τις διαφορετικές μορφές ισχύος σε εμάς αλλά και στους άλλους, συνειδητοποιώντας πώς αυτές διαμορφώνουν την ποιότητα μιας εργασιακής σχέσης.

Η ισχύς είναι μια ιδιαίτερα δημιουργική και παραγωγική ενέργεια, αλλά το αν την χρησιμοποιούμε σωστά ή όχι, εξαρτάται από εμάς, τους χρήστες. Η ανάπτυξη της ισχύος μας και η συνειδητή αξιοποίησή της οδηγεί στη μεγιστοποίηση τόσο των δικών μας αποτελεσμάτων όσο και της ομάδας μας.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο