Blog

Σεξουαλική συμπεριφορά των παιδιών: Υπάρχουν ακατάλληλες σεξουαλικές συμπεριφορές;

Γράφει ο Γεώργιος Γκόγκος
Οι όροι «προβληματικές σεξουαλικές συμπεριφορές» ή «ακατάλληλες σεξουαλικές συμπεριφορές» χρησιμοποιούνται συχνά από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, όταν περιγράφουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των παιδιών. Η σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ των παιδιών θεωρείται προβληματική όταν η σεξουαλική συμπεριφορά: (α) εμφανίζεται σε υψηλή συχνότητα, (β) παρεμβαίνει στην κοινωνική ή γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, (γ) συμβαίνει με εξαναγκασμό, εκφοβισμό ή βία, (δ) συνδέεται με συναισθηματική δυσφορία, (ε) εμφανίζεται μεταξύ παιδιών σημαντικά διαφορετικών ηλικιών ή/και αναπτυξιακών ικανοτήτων· ή (στ) εμφανίζεται επανειλημμένα με μυστικότητα, μετά από παρέμβαση φροντιστών. Ωστόσο, για τους «νεαρούς», ηλικίας 10–18 ετών, χρησιμοποιείται ο όρος «σεξουαλικά καταχρηστικές συμπεριφορές» καθώς οι συμπεριφορές σε αυτό το φάσμα ποικίλλουν: υπερβολική αυτοδιέγερση, σεξουαλικές προσεγγίσεις σε ενήλικες, εμμονικό ενδιαφέρον για την πορνογραφία, σεξουαλικές προτροπές σε άλλα παιδιά. Για ορισμένους από αυτούς τους νέους, αυτά τα είναι εξαιρετικά χειριστικά και περιλαμβάνουν βία (Hall, Matthews & Pearce, 2002; Johnson, 2009).

Παλαιότερα, υπήρχε η αντίληψη ότι τα παιδιά που εμπλέκονταν σε προβληματικές σεξουαλικές συμπεριφορές, ήταν ισχυρή απόδειξη ότι είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση (Staiger, 2005). Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι, εκτός από την σεξουαλική κακοποίηση, για να εμπλέκονται τα παιδιά σε προβληματικές σεξουαλικές συμπεριφορές (Johnson, 2005). Ερευνητικές μελέτες σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά παιδιών κάτω των 12 ετών δείχνουν ότι πολλά παιδιά με προβλήματα σεξουαλικής συμπεριφοράς δεν έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Tα παιδιά με ακατάλληλες σεξουαλικές συμπεριφορές είναι πιο πιθανό να προέρχονται από οικογένειες με παράγοντες άγχους όπως οικογενειακή βία, φτώχεια, κατάχρηση ουσιών, ψυχική ασθένεια ή ιστορικό κακοποίησης, χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και αίσθημα απόρριψης από τη μητέρα τους.

Αν και συχνά περιγράφονται πολύ αρνητικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι γονείς με παιδιά που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια για να συμβιβαστούν με τις συμπεριφορές των παιδιών τους. Το να είσαι γονέας ενός παιδιού με προβλήματα σεξουαλικής συμπεριφοράς μπορεί να είναι μια εξαιρετικά στιγματιστική και απομονωτική εμπειρία για πολλούς γονείς. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πολλές άλλες παιδικές διαταραχές ή προβλήματα συμπεριφοράς που προκαλούν μικρότερο βαθμό συμπάθειας της κοινότητας, από την ανακάλυψη ότι το παιδί κάποιου έχει κακοποιήσει άλλα παιδιά. Ωστόσο, εκτός από τη διαχείριση στα προβλήματα των παιδιών τους, οι γονείς αυτής της ομάδας παιδιών και νέων είναι πιθανό να έχουν εκτεταμένες δικές τους ανάγκες (Hackett, 2014). 

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο