Γράφει ο Γιώργος Γκόγκος.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο για τη Σεξουαλική Πληροφόρηση και Διαπαιδαγώγηση (SIECUS), τα προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης έχουν τέσσερις κύριους στόχους, όπως: (α) παροχή αποτελεσματικών πληροφοριών για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, (β) υποστήριξη των νέων να κατανοήσουν και να αναπτύξουν τις αξίες τους για τη σεξουαλικότητα. , στάσεις και γνώσεις, (γ) βοηθούν τους νέους να αναπτύξουν σχέσεις και διαπροσωπικές δεξιότητες και (δ) βοηθούν τους νέους να αναλάβουν την ευθύνη για τις σεξουαλικές σχέσεις. Επιπλέον, τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να κατανοούν τους κινδύνους της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν, να προστατεύονται και να έχουν πρόσβαση στις διαθέσιμες πηγές υποστήριξης
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εφαρμόζεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και δεκαετίες και η αποτελεσματικότητά της έχει αναγνωριστεί σε πολλές μελέτες. Σε αντίθεση με τον μύθο ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα προωθήσει τον πρώιμο σεξουαλικό πειραματισμό, έχει βρεθεί ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν επιταχύνει τη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά προωθεί το ασφαλέστερο σεξ και καθυστερεί την έναρξη του σεξ. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ανάλογα με τις εθνικές πολιτικές και το πολιτιστικό υπόβαθρο.
Η ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση στοχεύει να παρέχει στους νέους τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις στάσεις και τις αξίες που απαιτούνται για να κάνουν συνειδητές επιλογές και να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους σωματικά, συναισθηματικά, προσωπικά και σε σχέσεις. Ενημερώνει την αποχή ως επιλογή για την πρόληψη της εγκυμοσύνης και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, αλλά παρέχει επίσης έλεγχο των γεννήσεων για να βοηθήσει τους εφήβους να λάβουν αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που διδάσκει την αποχή είναι ο μόνος τρόπος για την πρόληψη της εγκυμοσύνης και τα ΣΜΝ συχνά στηρίζονται σε στρατηγικές φόβου, ντροπής και ενοχής για να μεγαλοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες της σεξουαλικότητας, να απεικονίσουν σεξουαλικά ενεργούς νέους και να ενσταλάξουν την ενοχή και την ντροπή στους εφήβους. για την πρόληψη της σεξουαλικής δραστηριότητας.