Blog

Διαχείριση συγκρούσεων στον χώρο εργασίας

Πώς αναγνωρίζουμε την παρουσία μιας σύγκρουσης;

Γράφει η Μαριάνθη Καραντζά
Τα σημάδια μιας σύγκρουσης μπορεί να είναι εμφανή, μπορεί να είναι και ανεπαίσθητα. Οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε την παρουσία της σύγκρουσης όταν η ένταση έχει κλιμακωθεί και τα συναισθήματα είναι έντονα. Η σύγκρουση, όμως, ξεκινά από μια αίσθηση δυσφορίας και σταδιακά κλιμακώνεται σε κρίση.

Ας δούμε αυτά τα σημάδια κλιμάκωσης, πιο αναλυτικά:

Δυσφορία: Είναι μια αίσθηση, δεν είναι αναγκαστικά μια λογική σκέψη. Πιθανά να μην έχει ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο ανάμεσα σε σένα και τον άλλο άνθρωπο. Αλλά κάτι ενοχλεί πιθανά είτε τη μία είτε και τις δύο πλευρές. Ενδεχομένως, να μην μπορείς να ονοματίσεις το πρόβλημα, να νιώθεις μια δυσκολία στη σχέση, αλλά να μην ξέρεις το γιατί.

Περιστατικό: Σε αυτό το στάδιο, συμβαίνει μια απότομη συναλλαγή με τον άλλο, που δεν διαρκεί πολύ, αλλά αφήνει μια δυσάρεστη αίσθηση, έναν εκνευρισμό ή ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Μπορεί να συμβεί σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που ερμηνεύουμε ότι έχει απότομο ή επιτακτικό ύφος, μπορεί να γίνει σε κάτι που περιμέναμε να ειπωθεί και δεν ειπώθηκε. Αφορά σε κάθε περίπτωση μια δύσκολη στιγμή.

Παρεξήγηση: Όταν φτάσει η σύγκρουση σε αυτό το στάδιο, μπερδεύονται οι προθέσεις (τόσο οι δικές σου όσο και του άλλου ατόμου), εμπλέκονται υποθέσεις και ερμηνείες και από τις δύο πλευρές και όλο αυτό το κλίμα δημιουργεί ένα θολό τοπίο γύρω από τα πραγματικά γεγονότα. Σε αυτή τη φάση έχουμε την τάση να γυρνάμε συνεχώς το νου μας στο πρόβλημα και να το σκεφτόμαστε. Εδώ έχουμε και σημαντική μείωση στην αποδοτικότητά μας, αλλά και το κλίμα στην ομάδα αποκτά μια σταθερά αμήχανη έως κακή ενοχλητική.

Ένταση: Σε αυτό το στάδιο, η σχέση φορτώνεται με αρνητικές συμπεριφορές και αμετακίνητες αντιλήψεις. Αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε την άλλη πλευρά, βλέπουμε την άλλη πλευρά μέσα από «ταμπέλες» και χαρακτηρισμούς και δυσκολευόμαστε να μετακινηθούμε από τη θέση μας. Η σχέση γίνεται πηγή ανησυχίας και έντασης.

Κρίση: Φτάνει μια στιγμή για μια δραστική μεταβολή της συμπεριφοράς. Σε αυτή τη φάση δυσκολευόμαστε να είμαστε ο εαυτό μας, νιώθουμε ότι δεν σκεφτόμαστε ούτε λειτουργούμε όπως συνήθως και έχουμε μια ανάγκη να λάβουμε δραστικά μέτρα, να θέσουμε τα όριά μας. Η σχέση κινδυνεύει με διακοπή (π.χ. παραίτηση από τη δουλειά).

Ως εμψυχωτές σε μια ομάδα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια μιας σύγκρουσης νωρίς και να βοηθήσουμε την ομάδα να τα επεξεργαστεί έγκαιρα και αποδοτικά.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο