Blog

Η παιδαγωγική του παιχνιδιού στην Εκπαίδευση υπό την αιγίδα του Learn Inn ΕΚΠΑ

Γράφει η Κακαλή Μαρία
Με επιτυχία διεξήχθη από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου το Summer School με τίτλο «Η παιδαγωγική του παιχνιδιού στην Εκπαίδευση». Το τετραήμερο αυτό σεμινάριο έλαβε χώρα στον 3ο όροφο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής της Αθήνας. Σκοπός του ήταν η διακίνηση ιδεών σχετικά με την ένταξη του παιχνιδιού στη μαθησιακή διαδικασία, υπό το πρίσμα της αξίας του ως παιδαγωγικό εργαλείο. Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως, στο Summer School έλαβαν μέρος ως εισηγητές Ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν κατά βάση εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων.

Διοργάνωση

Ο Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Ακαδημαϊκός και Επιστημονικός υπεύθυνος των e-learning εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ε.Κ.Π.Α. με την επωνυμία Learn Inn EΚΠΑ, και οι συνεργάτες του, προχώρησαν στην υλοποίηση του Summer School με τη συγκεκριμένη θεματική, επιθυμώντας να παρέχουν στους συμμετέχοντες ένα επιπρόσθετο εφόδιο στοπαιδαγωγικό τους έργο.

Για την ικανοποίηση αυτής της επιδίωξης συνεργάστηκαν επιτυχώς τρεις σπουδαίοι Ακαδημαϊκοί, εκ των οποίων οι δύο, έχουμε την τύχη ως χώρα, να είναι Έλληνες. Πρόκειται καταρχάς για την Ασπασία Δανιά, Επίκουρη Καθηγήτρια Διδακτικής της Φυσικής Αγωγής στο Ε.Κ.Π.Α.

Σημαντική, επίσης, η παρουσία της Κατερίνας Ψεγιαννάκη, η οποία διατελεί Καθηγήτρια Εικαστικής Αγωγής στο Universidad Autónoma της Μαδρίτης, στην Ισπανία.

Παράλληλα, το προκείμενο σεμινάριο υπήρξε εξαιρετικά ενδιαφέρον, δεδομένης και της συμμετοχής του Alan Ovens, Αναπληρωτή Καθηγητή Αθλητισμού, Υγείας και Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου του Auckland στη Νέα Ζηλανδία.

Περιεχόμενο σεμιναρίου

Οι εισηγητές του σεμιναρίου συνεργάστηκαν και προσέφεραν στους συμμετέχοντες ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την παιδαγωγική του παιχνιδιού, του οποίου οι αρχές δύνανται να αξιοποιηθούν τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση. Οι ίδιοι κατόρθωσαν μέσα σε τέσσερις ημέρες να μεταλαμπαδεύσουν στους εκπαιδευτικούς που παρευρέθηκαν στο Summer School, τους τρόπους με τους οποίους οι δεύτεροι θα μπορούν να εντάξουν το παιχνίδι στο μαθησιακό τους έργο.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες είναι πλέον σε θέση να ονομάζουν τις βασικές αρχές σχεδιασμού των παιχνιδιών, να χρησιμοποιούν τα στοιχεία εκείνα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του γνωστικού αντικειμένου που διδάσκουν και να σχεδιάζουν τα ενδεδειγμένα αναπτυξιακά παιχνίδια. Πέραν τούτων, δύνανται να συνδέουν παιγνιώδεις δραστηριότητες με τα αντίστοιχα μαθησιακά αποτελέσματα, να αναγνωρίζουν έννοιες συνυφασμένες με την παιδαγωγική του παιχνιδιού και τέλος να εφαρμόζουν το θεωρητικό πλαίσιο της παιχνιδοκεντρικής διδασκαλίας και μάθησης.

Η αξία της βιωματικής μάθησης

Κάνοντας λόγο για το συγκεκριμένο Summer School, είναι ωφέλιμο να υπογραμμιστεί πως η σημασία του ενισχύθηκε από το γεγονός πως, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν, όχι απλώς να παρακολουθήσουν ένα ακόμη ανιαρό σεμινάριο του οποίου η αξία περιορίζεται στη λήψη μιας πιστοποίησης που θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά στην αναζήτηση εργασίας.

Τουναντίον, οι εκπαιδευτές οργάνωσαν το πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο, ώστε οι συμμετέχοντες να βιώσουν εκ των έσω τον σχεδιασμό του παιχνιδιού, να επιδοθούν σε λάθη και να διορθώσουν τα στοιχεία εκείνα που δεν συνδέονται με την παιδαγωγική διάσταση του παιχνιδιού.

Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι, μέσω της βιωματικής μάθησης και της συμμετοχής τους σε παιχνιδοποιημένες δραστηριότητες που παρουσίασαν οι εισηγητές Ασπασία Δανιά καιAlan Ovens, κατανόησαν πότε μια παιγνιώδης εργασία είναι απλώς ένα παιχνίδι που αποσκοπεί στη διασκέδαση και πότε οδηγεί στην ικανοποίηση μαθησιακών στόχων.

Ακόμη, ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε η διδασκαλία της διαδικασίας μέσω της οποία η Τέχνη δύναται να μετουσιωθεί σε δημιουργικό παιχνίδι. Η Κατερίνα Ψεγιαννάκη επέλεξε έργα της Σύγχρονης Τέχνης και οδήγησε τους εκπαιδευόμενους βήμα-βήμα στην παιχνιδοποίηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων, παρουσιάζοντας την οπτική σύγχρονων καλλιτεχνών.

Ως αποτέλεσμα, οι εκπαιδευόμενοι, χωρισμένοι σε ομάδες που προήγαγαν τη συνεργασία και τον σεβασμό, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία του σεμιναρίου, να θέσουν ερωτήματανα παίξουν και να κατασκευάσουν οι ίδιοι παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Zicunati… ή αλλιώς «Ας νιώσουμε για λίγο το βραζιλιάνικο ταπεραμέντο»!

Οι εκπαιδευτές του σεμιναρίου ετοίμασαν μια έκπληξη για τους συμμετέχοντες! Την τρίτη ημέρα του Summer School, στις εισηγήσεις συμμετείχαν και δύο Ακαδημαϊκοί της Φυσικής Αγωγής από τη Βραζιλία!

Οι δύο Καθηγητές, ο Luiz Sanches Neto και η Luciana Venâncio βρέθηκαν στην Ελλάδα και αποδέχτηκαν την πρόταση για τη σύντομη συμμετοχή τους στο σεμινάριο. Οι δύο αξιολάτρευτοι Ακαδημαϊκοί μετέδωσαν με μοναδικό ταπεραμέντο στους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους τις βασικές αρχές του παραδοσιακού βραζιλιάνικου παιχνιδιού «Zicunati»… ναι, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο!

Φρόντισε τον mystery friend σου!

Ο Alan Ovens, ήδη από την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες πως μόλις απέκτησαν έναν mystery friend, τον οποίο και έπρεπε να παρατηρούν, να φροντίζουν και να διαλέξουν για εκείνον έναν δώρο που θα του προσέφεραν την τελευταία ημέρα!

Η δραστηριότητα αυτή, πέρα από τον παιγνιώδη και ευχάριστο χαρακτήρα της, είχε ακόμη πιο σημαντικές επιδιώξεις. Όπως ανέφερε ο εισηγητής στο τέλος του Summer School, το παιχνίδι του mystery friend αποσκοπεί στην ανάδειξη των θετικών στοιχείων κάθε ατόμου και στην εκδήλωση συναισθημάτων. Η διαδικασία της αποκάλυψης του μυστικού φίλου, δεδομένου και του γεγονότος πως έλαβε χώρα στο τέλος του σεμιναρίου και εν μέσω κλίματος χαράς αλλά και συγκίνησης μεταξύ των συμμετεχόντων, υπήρξε ιδιαιτέρως όμορφη και ξεχωριστή.

Λάβε μέρος κι εσύ σε αντίστοιχα προγράμματα!

Εάν επιθυμείς να βιώσεις κι εσύ τέτοιες εμπειρίες, να μάθεις και να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα του Learn Inn ΕΚΠΑ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://learninn.cce.uoa.gr/. Για περισσότερες πληροφορίες, πέρα από την επίσημη ιστοσελίδα, μπορείς να απευθυνθείς στις σελίδες του Learn Inn ΕΚΠΑ στο Facebook και Instagram, να αποστείλεις email στη διεύθυνση info@learninn.gr ή να τηλεφωνήσεις στο 2107275735. Η ομάδα συνεργατών του κυρίου Κουκουνάρα-Λιάγκη θα σε κατατοπίσει σχετικώς και θα ενημερώσει για οτιδήποτε χρειάζεσαι!

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο